Alerjik rinitin en sık nedenleri nelerdir?
Burun akıntısı kaşıntısı tıkanıklık ve hapşırma şikayetleri ile ortaya çıkan alerjik rinit çevremizde yer alan alerjenlerin yol açtığı bir hastalıktır. Alerjik rinit (saman nezlesi), birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de yetişkinlerde en sık görülen alerjik solunum yolu hastalığıdır. Dünyada birçok ülkede farklı oranlarda karşımıza çıkan alerjik rinit Türkiye’de ortalama olarak % 10 ile % 20 arasında bölgesel olarak değişmekle birlikte her 5 yetişkinden birinde görülmektedir.
Alerjik rinit ev tozu kedi köpek tüyleri, küf veya polen gibi alerjen dediğimiz alerjiye yol açan maddelerin burun içinde yapmış olduğu harabiyete bağlı olarak oluşur. Alerjik rinit genellikle Mevsimsel veya yıl boyu olarak iki şekilde görülür Mevsimsel alerjik rinit belirtileri ilkbahar, yaz ve sonbaharın erken dönemlerinde ortaya çıkabilir. Genellikle ot, ağaç ve yabani otlar ve küf mantarlarına bağlı olarak gelişir.
Yıl boyu süren alerjik rinitte belirtiler yıl boyu devam eder ve genellikle toz akarları, evcil hayvan kıl veya tüyleri, hamam böceği ve ev içinde olan küfe bağlı olarak oluşur. Bazen altta yatan gıda alerjileri de nadiren uzun süreli burun şikayetlerine neden olabilir. Alerjiye yol açan alerjenlerin saptanması alerjik rinit tedavisi de etkilediği için deri testlerinin doğru şekilde yapılması önemlidir.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!